نشست بررسي حقوق مطبوعات در ايران با حضور جمعي از حقوقدانان و اعضاي شوراي مركزي حزب اعتماد ملي عصر روز گذشته در دفتر مركزي اين حزب برگزار شد.   
 
به گزارش فارس، در ابتداي اين نشست، دبيركل حزب اعتماد ملي طي سخناني با تاكيد بر اين نكته كه تجلي آزادي، مطبوعات هستند گفت: اساس انقلاب اسلامي شعار اصلي انقلاب يعني استقلال، آزادي و جمهوري اسلامي كه اين شعار نشأت گرفته از بيانات امام خميني (ره) است زماني كه اعلام كردند حكومت ما جمهوري اسلامي است.

مهدي كروبي در ادامه گفت: مطبوعات خادمان ملت هستند و از آزادي آنها دفاع مي‌كنند و عاشقانه قدرت‌ها را نقد مي‌كنند تا از انحراف، استبداد و خودكامگي جلوگيري كنند.

كروبي در بخشي ديگر از سخنان خود گفت: اصل 24 قانون اساسي تصريح كرده است كه مطبوعات آزادانه و بدون هيچ محدوديتي در نقد و تبيين مواضع خود آزاد هستند مگر آنكه مخل امنيت و مباني دين باشند.

وي در ادامه افزود: 170 سال است كه مطبوعات داريم، در اين سال‌ها افت و خيزهاي فراوان داشتيم، اما علت اين افت و خيزهاي مطبوعات چيست؟ با نگاهي به تاريخ به اين نكته پي مي‌بريم كه بخشي از عامل آن متوجه اربابان قدرت و بخش ديگر تقصير خود مطبوعات بوده است. اصولاً آزادي و قانون همواره از سوي دو گروه تهديد مي‌شوند، يك دسته از آنان كه آزادي و قانون را نمي‌خواهند و طالب خودسري هستند و دسته دوم گروهي هستند كه حريم قانون و آزادي را نگه نمي‌دارند، مثلاً مطبوعات در سال 59 كه حريم آزادي را پاس نداشتند.

دبيركل حزب اعتماد ملي در ادامه افزود: من هميشه توقيف مطبوعات در سال 78 را محكوم كرده‌ام اما بخشي از آن‌ها را وقتي نگاه مي‌كنيم متوجه مي‌شويم كه تندروي‌هايي صورت داده‌اند. شما ببينيد برخي گروه‌ها در سال 78 چگونه يك نفر را نقد مي‌كردند و امروز با يك گردش چگونه اين فرد را تحليل مي‌كنند. لذا ما طرفدار آزادي مطبوعات هستيم، البته امروزه شاهد آن هستيم كه برخي حتي كوچكترين نقدها را هم تحمل نمي‌كنند، حتي اگر اين نقد در زمينه بنزين و گردشگري باشد.

وي در پايان از مسئولين اجرايي بويژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خواست تا حامي مطبوعات باشند تا روزنامه‌نگاران همواره در تشكيك و خوف بسر نبرند.

*هيئت منصفه مطبوعات نماينده افكار عمومي باشد

در ادامه اين نشست، عضو كميته حقوقي حزب اعتماد طي سخناني كوتاه به جايگاه و اهميت هيئت منصفه در زمان بررسي محاكه مطبوعات و بيان ديدگاه‌هاي حزب متبوع خود در اين زمينه پرداخت و گفت: معتقديم هيئت منصفه فعلي بر اساس قانون سال 79 نماينده حاكميت است.

محمد جليليان در ادامه افزود: مطلوب ما اين است كه اين 21 نفر از هيئت منصفه نماينده مردم و افكار عمومي باشند، نه نمايندگان و منصوبان حكومت.
وي در ادامه افزود: در جهان كنوني ما هيئت‌هاي منصفه جدا از حاكميت هستند و براي همين رأي تقصير يا عدم تقصير آنها در مورد جرايم مطبوعات عادلانه‌تر است.

*آزادي مطبوعات يكي از شاخصه‌هاي اصلي مردم‌سالاري است

در ادامه اين نشست نجفي توانا استاد دانشگاه و جرم‌شناس به آسيب‌شناسي مطبوعات كشور پرداخت و گفت: مطبوعات زماني به سطحي از توانمندي مي‌رسند كه بتوانند در قالب قوانين آزاد بدون محدوديت و سانسور به انتقاد سازنده بپردازند. به گفته نجفي توانا، ما نتوانسته‌ايم حق مطبوعات را از حاكمان بگيريم و اجرا كنيم و در واقع به مردم خدمت كنيم. طي سالهاي گذشته اعمال محدوديت‌ها براي مطبوعات به دو گونه بوده است يكي برداشت سليقه‌اي و فردي از قوانين توسط مجريان و ديگري خودسانسوري اهالي مطبوعات.

وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: يكي از شاخص‌هاي دموكراسي تحمل و نقد يكديگر است كه ما متاسفانه آن را تمرين نكرده‌ايم و اين به زمينه نامناسب آن بر مي‌گردد.

*هنوز در پي اجراي مصوبات عدالت‌خانه‌ايم

به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس، نعمت احمدي، حقوق‌دان به عنوان آخرين سخنران با بيان اينكه مطبوعات چه مي‌خواهند و دولت از آنها چه مي‌خواهد به محاكمه اولين نشريه ايراني اشاره كرد و گفت: اولين محاكمه در تاريخ ايران مربوط به محاكمه شيخ احمد تربتي خراساني مدير روح‌القدوس بود كه ايشان در دادگاه در اعتراض به عدم حضور هيئت منصفه حاضر نشدند.

احمدي در ادامه افزود: از آن زمان تاكنون بحث ما اجراي قانون است يعني اگر پدران ما در مشروطه به دنبال تشكيل عدالت‌خانه بودند امروزه ما به دنبال اجراي قوانيني هستيم كه اين عدالت‌خانه تصويب كرده است.

اين حقوقدان در ادامه افزود: با نگاهي به قوانيني كه تاكنون در خصوص مطبوعات وضع شده است، در مي يابيم كه اين قوانين همواره يك گام رو به عقب بوده است. البته مترقي‌ترين آن قانون 158 است كه پس از آن متاسفانه دچار تحولاتي شد و آخرين ضربه‌ را در سال 79 خورد كه دايره آزادي مطبوعات را بسيار تنگ كرد.

وي گفت: البته باور دارم اگر همين قانون با همه محدوديتش اجرا مي‌شد، باز هم شاهد توقيف روزنامه‌ها نبوديم.

وي با انتقاد از يكي از بندهاي اين قانون آن را يك بدعت خواند و گفت: تا پيش از وضع اين قانون تنها مديرمسوول پاسخگو بود، اما از آن پس روزنامه‌نگاران نيز در معرض تضعيف و تهديد قرار گرفتند كه اين باعث مي‌شود قلم‌ها خود را حبس كند چون اگر سروكارشان با دادگاه بيفتد از همان حمايت اندكي كه مديران مسوول دارند برخوردار نمي باشند.

*سرنوشت امور نبايد دست تندروها بيفتد

در حاشيه همايش حقوق مطبوعات در ايران كه عصر روز گذشته،سه شنبه در دفتر مركزي حزب اعتماد ملي برگزار شد مهدي كروبي طي گفتگويي كوتاه با خبرنگاران در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه اخيراً محسن ميردامادي عامل عدم موفقيت مجلس ششم را كندروي‌ها دانسته بود، گفت: من هم آن مصاحبه را خواندم و در خصوص آن يك سري مطالب خواهم گفت.

وي در ادامه افزود: اين مطالب در خصوص فعاليت مجلس در دوران سوم، چهارم، پنجم و ششم خواهد بود كه به نظر من راه‌گشاي بسياري از مسايل خواهد بود اما اين بحث را موكول مي‌كنم به فرصتي مناسب.

وي در پاسخ به پرسشي ديگر مبني بر اينكه اعتدال‌گرايان چه كساني هستند؟ گفت: معتقدم مجلس هشتم از آدم‌هاي معتدل و مجرب خواه از جناح اصولگرا و خواه اصلاح‌طلب تشكيل خواهد شد ممكن است عده‌اي افراد تند‌رو هم حضور داشته باشند، اما من معتقدم سرنوشت امور نبايد به دست تندروها بيفتد بلكه معتدلين تاييد كننده باشند.

كروبي در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبني بر اينكه چرا هنگام دعوت از شما براي سخنراني از واژه‌ها و القاب آنچناني استفاده مي‌شود؟ گفت: من بارها اين كار را نهي كرده‌ام، اما بايد فرهنگسازي شود، البته حرمت‌ها بايد حفظ شود اما حرمت‌ها با القاب به وجود نمي‌آيد. اين مسئله يك معضل فرهنگي است كه رسانه‌ها نيز بايد در آن همكاري كنند.

يزد فردا 

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا